2ο ΒΡΑΒΕΙΟ
Πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με τίτλο «Ανακατασκευή και επέκταση του Δημαρχείου του Δήμου Πύλης» με στόχο την δημιουργία ενός αρχιτεκτονικού συνόλου με την κατάλληλη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, που θα προσδώσει με τη σύγχρονη αισθητική του μια νέα πνοή στην περιοχή, μαζί με τις σύγχρονες και ποιοτικές παροχές προς τους δημότες, που είναι και το βασικό αντικείμενο.
Η κεντρική ιδέα της πρότασης
“Η γέφυρα”
Το νέο δημαρχείο λειτουργεί ως συνδετικό στοιχείο μεταξύ του πολεοδομικού ιστού και της τοπογραφίας της περιοχής. Το κτίριο, γίνεται η «γέφυρα» μεταξύ του οικισμού και της παραποτάμιας περιοχής.
Συνθετικές αρχές
“Η μονολιθικότητα”
Οι τρείς διακριτοί όγκοι που συνθέτουν το κτιριακό σύνολο δημιουργούν μια εσωτερική πλατεία για τον οικισμό. Η δυτική όψη-οθόνη λειτουργεί ως τοπόσημο της περιοχής.
“Ο δημόσιος χώρος”
Ο δημόσιος χώρος εισχωρεί στην κτιριακή μάζα και ο κτιριακός όγκος μετασχηματίζεται σε δημόσιο χώρο. Το δίκτυο των πεζοδρόμων επεκτείνεται στο δώμα του ισόγειου τμήματος του κτιρίου.
“Η μνήμη”
Η νέα δομή και τυπολογία του κτιρίου, η επιλογή των υλικών και η διατήρηση των αρχιτεκτονικών στοιχείων της υφιστάμενης κτιριακής ενότητας γεφυρώνουν το παλιό με το καινούργιο.
Η οργάνωση της κτηριακής σύνθεσης
Το προτεινόμενο κτίριο αναπτύσσεται σε 3 επίπεδα και αποτελείται από 3 λειτουργικά τμήματα (A, B και Γ). Έχει συνολικό εμβαδόν 1665m2 και διαθέτει ξεχωριστές εισόδους για κάθε επιμέρους τμήμα του. Τα τμήματα Α και Β στεγάζουν τις λειτουργικές ανάγκες του Δημαρχείου όσον αφορά στους γραφειακούς χώρους. Το τμήμα Γ του συγκροτήματος θα έχει την δυνατότητα να λειτουργεί και ανεξάρτητα από το υπόλοιπο κτίριο. Στο επίπεδο του ισογείου (τμήμα Γ) ο υπαίθριος χώρος με τα πλατάνια ενοποιείται με την εσωτερική πλατεία μέσω του χώρου του κυλικείου δημιουργώντας έναν ενιαίο στεγασμένο χώρο εκδηλώσεων.
Σχεδιαστικές κινήσεις
- Το μεγαλύτερο τμήμα του υφιστάμενου κτηρίου διατηρείται και ενσωματώνεται στη νέα πρόταση.
- Το υπάρχον κέλυφος ενοποιείται με την επέκταση μέσω μίας επιδερμίδας ξύλινων περσίδων από μαλακή ξυλεία ίταμου.
- Διάτρητοι όγκοι οριζόντιων και κάθετων κινήσεων προστίθενται στο υφιστάμενο τμήμα
- Η προσθήκη της ισόγειας πτέρυγας (τμήμα Β) με τα φυτεμένα αίθρια παράλληλα με το δημοτικό δρόμο δημιουργεί μια εσωτερική πλατεία ένα νέο πεζόδρομο- ”εσπλανάδα” στο επίπεδο του δρόμου.
- Η περιμετρική κίνηση του κοινού γύρω από ένα νοητό αίθριο έχει σαφείς αναφορές στη βυζαντινή τυπολογία.
Τα υλικά – Η διαμόρφωση των όψεων
Τα 2 βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται στο σχεδιασμό του κτιρίου είναι ο οξειδωμένος χάλυβας (corten) και το ξύλο από ίταμο. Από ξύλο ιτάμου είναι κατασκευασμένες οι ξύλινες διατομές της επένδυσης του Α τμήματος του κτιρίου. Η φέρουσα λιθοδομή του υφιστάμενου κτηρίου αναδεικνύεται έτσι ώστε να διαχωρίζονται οι φάσεις κατασκευής του κτιρίου. Στην βόρεια όψη δημιουργείται ένα μικρότερος ρυθμός ανοιγμάτων. Η στέγη επικαλύπτεται με θερμοπρόσοψη. Τα εσωτερικά αίθρια στην πτέρυγα Β φυτεύονται.
Στην εσωτερική πλατεία τοποθετείται κυβόλιθος με οπές για τα δέντρα ο οποίος συνεχίζεται και στους χώρους που ακουμπάνε με το δημόσιο χώρο. Οι όψεις του κτιρίου προς την εσωτερική πλατεία επιλύονται με υαλοπετάσματα. Στην όψη που ενοποιεί τον χώρο του κυλικείου με τους υπαίθριους χώρους τοποθετούνται πτυσσόμενα συστήματα. Τα εσωτερικά των γραφείων επιλύονται με τοποθέτηση διαχωριστικών σε ρυθμό εναλλαγής επενδύσεων corten και υαλοπετασμάτων.
Ο στατικός φορέας του κτιρίου επιλύεται με δοκιδωτές πλάκες και στο τμήμα του υφιστάμενου κτιρίου που διατηρείται προτείνεται να γίνει ενίσχυση των φέρουσων λιθοδομών. Τέλος προτείνεται η χρήση γεωθερμικής αντλίας θερμότητας για τη ψύξη και θέρμανση του κτιρίου για μεγαλύτερο βαθμό εξοικονόμησης ενέργειας.
Design Team // George Anagnostellis, Angeliki Pappa, Foteini Emmanouilidou, Charis Siaravas, Angelos Komninos