Η Σπιναλόγκα απέχει τέσσερα χιλιόμετρα από την κεντρική περιοχή ανάπλασης, πουαποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Domes of Elounda. Ως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία της Ελλάδας, η Σπιναλόγκα υποδέχεται πέντε με επτά χιλιάδες επισκέπτες ημερησίως. Κατά συνέπεια, «το νησί» αναγνωρίζεται ως ο κύριος θαλάσσιος πυρήνας της ευρύτερης περιοχής, με έντονη υπερτοπική σημασία. Ταυτόχρονα, γίνεται απτή η ανάγκη ύπαρξης ενός δεύτερου, εξίσου ισχυρού, πολυσυλλεκτικού χερσαίου πυρήνα που χωροθετείται στην περιοχή μελέτης και περιλαμβάνει ποικίλες δραστηριότητες και χρήσεις. Στόχος είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας του συγκροτήματος και η δημιουργία ενός δεύτερου υπερτοπικού πόλου έλξης για την ευρυτερη περιοχή. Και οι δύο πυρήνες που αντιπαρατίθενται:
Στην περιοχή μελέτης εντάσσεται ένας «χερσαίος πυρήνας» που συλλέγει όλες τις χρήσεις και περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές λειτουργίες και δραστηριότητες. Ο χώρος επέμβασης, που μέχρι τώρα έχει αντιμετωπιστεί απλά ως ο υπολειπόμενος χώρος των οικοπέδων των τουριστικών εγκαταστάσεων, καλείται να ενοποιήσει τα επιμέρους τμήματα του συγκροτήματος (οδικοί άξονες, ενοποίηση πρασίνου, συμπληρωματικές χρήσεις). Λειτουργεί ως μεταβατικός χώρος/ φίλτρο συνδέοντας τις δημόσιες με τις πιο ιδιωτικές χρήσεις της περιοχής και υποδέχεται νέες δραστηριότητες και χρήσεις.
Η τοπογραφία της περιοχής μελέτης χαρακτηρίζεται από έντονη κλίση (μ.ο. 18%), έχει υποστεί τεχνικές παρεμβάσεις και δεν διαθέτει κάποια αξιοσημείωτη βλάστηση. Η επεξεργασία του τοπογραφικού αναγλύφου της περιοχής μελέτης οδηγεί στην οριοθέτηση της περιοχής αποκατάστασης του φυσικού αναγλύφου που προϋπήρχε. Άμεσος στόχος είναι η επαναφορά της φυσικής κλίσης του αναγλύφου. Επιπλέον , επιδιώκεται η αποκατάσταση της κλίσης των διαδρομών, στους κύριους άξονες της παρέμβασης, στο 5% (άνετη κλίση για περπάτημα). Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση της ομαλής τοπογραφικής συνέχειας του αναγλύφου της περιοχής μελέτης, καθώς και την αποκατάσταση των ροών κίνησης προς όλες τις κατευθύνσεις.
Η περιοχή μελέτης δεν διαθέτει κάποια ιδιαίτερη βλάστηση. Προτείνεται η φύτευση ενός δάσους με κουκουναριές και ενός ελαιώνα που χωροθετούνται στη ευρύτερη περιοχή του χερσαίου πυρήνα.Το πάρκο («the forest») που προκύπτει διαθέτει πυκνή φύτευση και έντονη βλάστηση. Αγκαλιάζει την περιοχή επέμβασης και αναμιγνύεται κάθε φορά με τις περιοχές που γειτνιάζει, συνδέοντας τις επιμέρους περιοχές επέμβασης μεταξύ τους, μέσω της διαδρομής που το διατρέχει. Η βλάστηση στα όρια του «the core» είναι πιο χαμηλή, γίνεται ενδιάμεση για το διαχωρισμό και τη χωροθέτηση των ιδιωτικών χρήσεων, ενώ στον κύριο όγκο του πάρκου η βλάστηση πυκνώνει και αυξάνει σε ύψος. Με αυτή την επέμβαση επιτυγχάνεται:
Design Team // Fytron Landscapes (Michalis Petsaggourakis, Amy Stamatopoulou, Marko Momirov), agarch+ architects (George Anagnostellis, Angeliki Pappa, Anastasia Kokossi, Angelos Komninos, Charis Siaravas, Foteini Emmanouilidou)