pyli, trikala


central square

Location
pyli, trikala
Program
landscape
Year
2020
Area
800m²
Status
unbuilt

2ο ΒΡΑΒΕΙΟ

Πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με τίτλο «Ανάπλαση της πλατείας Δημαρχείου του Δήμου Πύλης» με στόχο τη διαμόρφωση ενός ενιαίου, λειτουργικού δημοτικού χώρου που να αναδεικνύει τα στοιχεία που συνυπάρχουν (αστικό και φυσικό τοπίο) και να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες, δημιουργώντας ένα πρότυπο χώρο συνάθροισης, που να δίνει στον επισκέπτη πολλαπλές επιλογές χρήσης και δραστηριοτήτων, καθιστώντας την περιοχή σημείο αναφοράς για την πόλη.

Η κεντρική ιδέα της πρότασης

O υπαίθριοι χώροι της πλατείας του Δημαρχείου αποτελούν έναν ελεύθερο σημαντικό δημόσιο χώρο για την Πύλη καθώς γειτνιάζουν με το Δημαρχείο του οικισμού και την διάβαση προς την κρεμαστή πεζογέφυρά του Πορταϊκού.

«Η κοιλάδα»

Η κεντρική ιδέα της πρότασης βασίζεται στην συνθετική έννοια της «κοιλάδας». Το έδαφος αποκτά εξάρσεις, η επίπεδη επιφάνεια μετατρέπεται σε λόφους. Στο κοίλο τμήμα μια διαδρομή περιπάτου είναι η κοίτη του «ποταμού». Η σύγκλιση των λόφων γίνεται η συνάθροιση των ανθρώπων.

Συνθετικές αρχές

H αρχιτεκτονική επεξεργασία της πρότασης

Το τοπίο

Η δημιουργία ενός γραμμικού φυτεμένου λόφου με ήπια πρανή κατά μήκος της εθνικής οδού δημιουργεί την απαραίτητη απόκρυψη και προστασία για τους πεζούς, εισάγοντας την τρίτη διάσταση στον αστικό χώρο. Παράλληλα οι χαμηλοί λόφοι επιμερίζουν τους χώρους δραστηριοτήτων δημιουργώντας ημί-ιδιωτικότητα όπου χρειάζεται παραπέμποντας στο ορεινό τοπίο που περιβάλλει τον οικισμό.

Η διαδρομή

Η κεντρική διαδρομή-περίπατος, διασχίζει όλες τις δραστηριότητες συνδέοντας την πλατεία με την πεζογέφυρα και την παραποτάμια περιοχή. Ξεκινάει από το πιο αστικό κομμάτι που συνδέεται άμεσα με το Δημαρχείο οδηγώντας είτε προς την κρεμαστή γέφυρα της Πύλης είτε στο ανατολικό άκρο της περιοχής μελέτης σε μία πιο φυσική διαμόρφωση. Προτείνεται στο σημείο αυτό η σύνδεση με την παραποτάμια περιοχή του Πορταϊκού μέσω μίας πεζογέφυρας πάνω από την εθνική οδό ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να διεξάγει μια κυκλική διαδρομή προς τις ζώνες φυσικού κάλους που βρίσκονται παραπλεύρως του ποταμού.

Οι δραστηριότητες

Οι υπαίθριοι χώροι δραστηριοτήτων εκπληρώνουν τις ανάγκες του οικισμού και ενοποιούνται με τον αστικό ιστό. Προτείνεται να παραμείνει ο χώρος του μαρμάρινου αμφιθεάτρου και να ενταχθεί πλήρως στο φυσικό τοπίο, καθώς και η σύνδεσή του με τον υπαίθριο χώρο του Δημαρχείου. Στο χώρο της ευρείας πλατείας που δημιουργείται τοποθετείται το μνημείο της Εθνικής αντίστασης. Στην ανατολική πλευρά του ΟΤ62 προτείνεται η τοποθέτηση της παιδικής χαράς. Ο χώρος του παιχνιδιού συνδέεται μέσω της διαδρομής περιπάτου με το στοιχείο του νερού. Προχωρώντας ανατολικά, προς το ΟΤ63 δημιουργείται το «δάσος» στο εσωτερικό του οποίου δημιουργείται ένα «ξέφωτο» για ξεκούραση και αναψυχή με ένα μικρό αναψυκτήριο και την πρόσβαση προς τη νέα πεζογέφυρα και το παρατηρητήριο.


Design Team // George Anagnostellis, Angeliki Pappa, Foteini Emmanouilidou, Charis Siaravas, Angelos Komninos