vourvourou, chalkidiki


evergreen suites

Location
Vourvourou, Chalkidiki
Program
hotel
Year
2016
Area
150m²
Status
completed

Ζήτημα της μελέτης ήταν ο επανασχεδιασμός μιας υπάρχουσας υποβαθμισμένης-ημιυπόγειας πτέρυγας βοηθητικών χρήσεων και η ένταξή της στο δυναμικό του ξενοδοχείου. Στόχος μας ήταν η δημιουργία 7 δωματίων-suites με τη δυνατότητα φιλοξενίας 4 ατόμων/suite κατά τους θερινούς μήνες λειτουργίας του ξενοδοχείου εξυπηρετώντας διημέρευση μακράς διαρκείας. Η κεντρική ιδέα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού βασίστηκε στη δημιουργία ενός συνόλου δωματίων, που ενοποιούνται με το τοπίο, μέσω της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου, αξιοποιώντας τον ευνοϊκό νότιο-ανατολικό προσανατολισμό και το πυκνό πευκοδάσος της περιοχής προς το οποίο έχει μέτωπο η πτέρυγα. Η αναδιαμόρφωση της εξωτερικής στάθμης και η ανάπλαση των προσβάσεων και των επιπέδων οδήγησε στη δημιουργία ημιυπαίθριων και υπαίθριων χώρων ώστε να προσαυξηθεί ο ιδιωτικός ζωτικός χώρος δραστηριοτήτων του κάθε δωματίου.

Ο σχεδιασμός των δωματίων αναπτύσσεται από τους ιδιωτικούς χώρους που βρίσκονται εσωτερικά (βεστιάρια, λουτρά, χώρος ύπνου), προς τα έξω σε ημιυπαίθριους χώρους διημέρευσης με σκοπό την “in house” εξυπηρέτηση των χρηστών. Με θέα προς την πλούσια βλάστηση, ο εσωτερικός χώρος εξελίσσεται σε ιδιωτικό φιλτραρισμένο υπαίθριο χώρο με πισίνα, άμμο και καθιστικά δημιουργώντας μια ζώνη «παραλίας». Μεταβατικοί φυτεμένοι χώροι και ήπιες ιδιωτικές προσβάσεις σηματοδοτούνται από φωτιστικά οδηγώντας προς τη δημόσια-διαδρομή βόλτα και το δάσος, το δημόσιο πράσινο. Οι «υπόσκαφοι» εσωτερικοί χώροι εξελίσσονται προς τα έξω, μέσω διάτρητων μεταβλητών ορίων, σε υπαίθριους χώρους που μπλέκονται με το δάσος που τα περιβάλλει.

Προτάθηκε η εφαρμογή φυσικών και αδρών υλικών με σκοπό την ενοποίηση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο των δωματίων έτσι ώστε ο χρήστης να βιώνει με όλες τις αισθήσεις του την εγγύτητα με το φυσικό περιβάλλον. Χυτά δάπεδα, λείο μωσαϊκό εσωτερικά και αδρό βοτσαλωτό στους ενδιάμεσους χώρους εξελίσσονται σε άμμο και φυτεύσεις. Φυσικές βαφές (ασβεστοχρώματα), τσιμεντοκονία και εμφανές μπετόν χωρίς επεξεργασία διατηρούν στην πορεία του χρόνου μια φυσική πατίνα χωρίς να επιβαρύνουν με μεγάλα έξοδα συντήρησης. Μαύρη λαμαρίνα με φυσικό βερνίκι ως αναφορά στα μεταλλεία της περιοχής χρησιμοποιήθηκε για τα τελειώματα και τις λεπτές κατασκευές-όρια των χώρων. Ημιδιαφανή φίλτρα (κουρτίνες, τζάμια αμμοβολή, καλάμια) λειτουργούν ως ελαφρά όρια όταν οι χρήστες το επιθυμούν, προσφέρουν ιδιωτικότητα όταν κλείνουν, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν στο φυσικό φως να τα διαπεράσει και να φτάσει στο εσωτερικό. Οι περιμετρικές διαμορφώσεις και φυτεύσεις σε συνέχεια με το φυσικό πράσινο καθώς και η ένταξη των δέντρων ολοκληρώνουν την τελική αίσθηση του χρήστη ότι “συνομιλεί” με τον εξωτερικό φυσικό χώρο.

Agarch+ architects were commissioned to design the addition of 10 new eco-luxury suites at Ekies All Senses Resort in Vourvourou, Chalkidiki. The construction began in January 2015 and the whole complex was completely renovated in July 2016. The main purpose of the study was to redesign an existing wing with storage rooms and transform them into a new group of suites for the hotel. Our goal was to create functional spaces for long-term accommodation and all-day hosting during summer time. The initial idea was based on creating a branch of suites that integrates with the landscape, adhering to the eco-barefoot philosophy of the hotel that lies between Mount Itamos and the beach of Vourvourou. The design was orientated towards a sustainable concept incorporating the surrounding woodland to provide a holistic approach for the guests.

In order to increase the private living area of the suites and establish a dialogue with the landscape, outdoor private and semi-private spaces that link the open-plan living rooms to the forest and the artificial landscape were created. The private part of the suites, including the walk-in closet and bathrooms, is located indoors, while the views gradually open to the scenery through large extruded framed windows or semi-covered patios that concoct a beach atmosphere with hammocks, sand and plunge pools. The outdoor transitional spaces enlarge guests’ private space and encourage them to interact with the landscape throughout the day.

The use of natural materials was proposed so that the suites would blend seamlessly with the environment and age naturally without maintenance costs. Textures prominent in the local tradition such as herringbone, pebbled floors, mosaic motifs, natural paints and raw metals were used. Semi-transparent filters, curtains, bamboo pergolas and glass doors let the light in and define the borders while at the same time they provide privacy when the users need it. Surrounding green areas were defined by discreet raw metal details while the elaborated plant pallet referred to the natural environment of the area. The reinterpreted implementations of the above traditional practices enhance guests’ experience and add to the interconnection with the natural landscape and the local context.

Custom-made furniture and fittings were designed for each suite according to functional needs, following, though, the standardized form that could adjust to each room with a focus on sustainable production. Lighting design aimed at accenting textures’ matiere. Linear led fixtures create indirect lighting underlying the borders in the interior part of the suite while glass and raw lights add to the atmosphere.

Overall, floor patterns, lighting atmosphere, forest views and planting interact with the natural surroundings providing an all senses experience to the visitors while at the same time enhancing the hotel branding.

Design Team // George Anagnostellis, Angeliki Pappa, Christina Nikitaki, Eleni Pourdala
Landscape design // Fytron O.E. (Michalis Petsaggourakis)
Photography // Kostas Amoiridis, Ioanna Roufopoulou

 

Save

Save

Save


Powered by interTEN